Istoric

… In contructie. Va rugam sa reveniti …

 

In iarna anului 2001 un tanar coregraf – Adrian Oprea – se hotaraste sa puna bazele unui ansamblu folcloric caruia sa-i insufle pasiunea si daruirea sa pentru dansul popular. In acest sens, se hotaraste sa apeleze la conducerea Colegiului Tehnic “Mircea Cristea”, Brasov, in vederea recrutarii unor tineri entuziasti care sa porneasca cu el la drum. Conform asteptarilor sale, doritorii nu au intarziat sa apara, nascandu-se astfel tanarul Ansamblu “Sipot Ardelean”.

Maestrul coregraf Adrian Oprea a reusit, datorita experientei scenice de aproape doua decenii de activitate ca si dansator, datorita viziunii sale asupra dansului popular autentic si de asemenea prin multa munca si perseverenta, sa se bucure pe 25 mai 2003 de primul succes, alaturi de elevii lui, la festivalul “Crai Nou”, unde a obtinut locul I. La acea vreme era o performanta de neconceput ca un ansamblu anonim, format de putina vreme sa cucereasca un asemenea premiu. Toate privirile celor din domeniu s-au indreptat atunci cu catre tanarul ansamblu. Odata cu acel spectacol lucrurile au luat amploare, ansamblul fiind solicitat in nenumarate spectacole.

O problema majora si inevitabila in dezvoltarea ansamblului a fost cea a costumelor specifice fiecarei suite de dansuri performate pe scena. Imprumutul costumelor de la alte ansambluri deja nu mai era o solutie, astfel fiecare membru angajandu-se in procurarea straielor populare romanesti. S-au facut in acest sens vizite in mai multe sate din tara, astfel obtinandu-se o colectie destul de valoroasa de piese de recuzita veritabile si originale. S-a recurs si la confectionarea unor costume chiar de catre tinerele dansatoare, dupa modele vechi de tinute autentice.
Dupa ce s-a parcurs drumul de obtinere a tinutelor de dans, pe 1 decembrie 2005, ansamblul Sipot Ardelean a fost invitat cu ocazia zilei Romaniei, la un spectacol cu importante capete de afis, cu nume importante in folclorul romanesc. A fost un succes deosebit, ansamblu reusind sa faca furori, radicand sala in picioare.
Din acel moment Ansamblul folcloric “Sipot Ardelean” a devenit o piatra de temelie in conservarea si valorificarea folclorului romanesc acesta fiind invitat la fiecare manifestare culturala din judet si la mai multe festivaluri din tara.

Odata cu trecerea timpului, ansamblul s-a dezvoltat, experienta si autenticitatea momentelor folclorice oferindu-i sansa de a se afirma in tara, castigand nenumarate premii. Succesul trupei nu s-a oprit insa aici, depasind si granitele tarii. Sipot Ardelean a avut reprezentatii pe scene din Marseille (Franta), Munchen (Germania), Tours (Franta), Nurnberg (Germania) precum si din Daruvar (Croatia).
In prezent ansamblul este considerat ca fiind cel mai bine cotat ansamblu folcloric din judetul Brasov, si unul din cele mai apreciate din intreaga tara, avand suite de dansuri din toate zonele importante ale tarii.